14. august 2015

Det vesentlege utgangspunktet



30. april i fjor var det biskopskifte i Tunsberg. Per Arne Dahl overtok etter Laila Riksaasen Dahl, som hadde vore biskop sidan 2004. Per Arne Dahl har nå landa i den såkalla homofilisaka. Han seier eit tydeleg nei til å via likekjønna par. Forgjengaren hans endra syn i homofilisaka. Det gjorde ho mellom anna etter å ha sete i Lærenemnda til Den norske kyrkja. Riksaasen Dahl gjekk inni Lærenemnda med ei oppfatning om at homofilt samliv ikkje kunne sameinast med å vera tru mot Bibelen, men så skifta ho syn. Eg sit her med ei ytring i Stavanger Aftenblad der ho skriv om kvifor ho endra syn. Det blir fort så lange ord i denne saka. Derfor skal eg nøya meg med nokre få setningar frå ytringa hennar. Av og til handlar det om å leita seg fram til det vesentlege. 


”Jesus Kristus er Skriftens sentrum; Alt i skriften må prøves på ham. Da jeg fulgte denne gode regel, ble jeg slått av at kirkens klassiske holdning til homofili ikke stemte med det mønster Jesus viste i møte med mennesker. De som av mennesker var satt utenfor, enten årsaken var kjønn, fattigdom eller sykdom, ble av ham løftet opp og bekreftet. Når de som hadde sitt på det tørre – fariseerne og de skriftlærde – gransket og anvendte Lovens bokstav, refset Jesus dem for ikke å ha grepet Lovens dypere mening: Kjærligheten til Gud og nesten. For meg har det vært tankevekkende at de skriftlærde i sin nidkjærhet tapte hovedpoenget av syne”.

”Kravet om seksuelt avhold for dem som har en homofil identitet, har opp til vår tid vært veien å gå for kirken. Når det gjelder de heterofile, tar Paulus høyde for at ikke alle har avholdenhetens nådegave. Hvordan kan jeg være med på å forsvare å legge byrder på andre, byrder som jeg ikke legger på meg selv?”
Laila Riksaasen Dahl, tidlegare biskop i Tunsberg


D33/9

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar