16. september 2016

Derfor er litteraturen viktig!



Det yrar på Sølvberget i Stavanger om dagen. Den eine forfattaren etter den andre sit på podiet og serverer andeleg føde til dei mange i salane som jonglerer seg så godt dei kan gjennom dei 120 arrangementa som festivalsjefen for Kapittel, Stavanger internasjonale festival for litteratur og yringsfridom, har servert oss. 


            Kva er det som driv oss til det eine arrangementet etter det andre? Kanskje er litteraturvitaren Harold Bloom inne på noko i eit intervju i Klassekampens bokmagasin. Han er fødd i 1930 og fekk si doktorgrad alt i 1955. «Hvis du ikke kan lese dypt og godt, kan du heller ikke tenke. Og hvis du ikke kan tenke, er demokratiet umulig», seier han. 
Og så:
-        Litteratur er viktig fordi det i dag er den formen, den modusen, hvor tenkningen og bevisstheten hele tiden er i bevegelse, og dét i mye større grad enn i filosofien eller teologien eller den freudianske psykoanalysen eller noen av de andre tilstøtende disiplinene, og sånn har det vært i drøye to århundrer, i hvert fall, siden den europeiske høyromantikken. Litteraturen er den sanne disiplinen, selve den menneskelige kjerne, i den forstand at … at den alltid bringer oss tilbake til Homer, tilbake til Dante, tilbake til Shakespeare. Og dét, kjære deg, er veien vi må gå.

Og det tar me med oss i eit Kapittel som har vandring som tema!

D90/60-62



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar